Kvartsfinaldramatik i Fotbolls-EM 2024: Spanien och Frankrike vidare

Den 5 juli 2024 bjöd Fotbolls-EM på dramatik och intensiva möten med två uppmärksammade matcher i kvartsfinalerna. Spanien mötte Tyskland i Stuttgart medan Portugal ställdes mot Frankrike i Hamburg. Dagens resultat har skakat om turneringen och banat väg för en spännande fortsättning.

Spanien mot Tyskland – En spännande kvartsfinal

Den första kvartsfinalen mellan Spanien och Tyskland bjöd på en blandning av skicklighet, spänning och en del kontroversiella ögonblick. Matchen slutade till slut med en 2-1-seger till Spanien efter förlängning.

Matchen började i ett högt tempo och både lagen hade några farliga chanser, men första halvlek slutade mållös. Inledningen av andra halvlek blev desto mer händelserik. Spanien tog ledningen i den 51:a minuten genom Dani Olmo, efter en fin passning från Lamine Yamal.

Efter målet fortsatte Tyskland att kämpa tillbaka och lyckades kvittera i den 89:e minuten genom Florian Wirtz. Förlängningen blev minst lika intensiv, och det var till slut Spanien som drog det längsta strået när Mikel Merino avgjorde matchen med ett mål i den 119:e minuten. Daniel Carvajals sena utvisning skapade ytterligare dramatiska inslag i matchens slutskede.

Tyskland, som hade varit en av favoriterna i turneringen med tanke på deras starka prestationer i gruppspelet, fick alltså se sig besegrade. Spanien fortsätter dock sin resa och visar att de är att räkna med även i denna turnerings upplaga.

Portugal mot Frankrike – Straffdrama i Hamburg

Den andra kvartsfinalen i Hamburg mellan Portugal och Frankrike blev en tät tillställning som krävde straffläggning för att avgöras. Efter en mållös match och förlängning, var det till slut Frankrike som gick segrande ur striden med 5-3 i straffar.

Matchen bjöd på få målchanser, men desto mer taktiska bataljer mellan lagen. Båda lagen gjorde flera byten under matchens gång, men ingen kunde hitta nätmaskorna under ordinarie tid eller förlängning. Höjdpunkten från den ordinarie speltiden var varningarna till João Palhinha och William Saliba, som båda fick gula kort.

Straffläggningen blev en nervkittlande affär. Både Ousmane Dembélé och Cristiano Ronaldo satte sina straffar för respektive lag, men João Félix missade för Portugal vilket till slut blev avgörande. Theo Hernandez satte det sista och avgörande målet för Frankrike, som därmed säkrade sin biljett till semifinalerna.

Spanien och Frankrike vidare till semifinal

Efter dagens matcher är det klart att Spanien och Frankrike går vidare till semifinalerna i Fotbolls-EM 2024. För Spanien innebär detta en chans till revansch för tidigare års misslyckanden, medan Frankrike fortsätter sin starka form.

Turneringen fortsätter att leverera spännande fotboll och det återstår att se vilka lag som kommer att möta varandra i semifinalerna. Håll ögonen på kommande matcher för att följa den fortsatta spänningen i Fotbolls-EM 2024.